Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δραστηριότητες για βρέφη (μέρος πρώτο )

Τους τελευταίους 2 μήνες 3 από τις καλύτερες φίλες μου έγιναν για πρώτη φορά μητέρες. Μέσα στις αγωνίες μιας νέας μητέρας είναι και πως θα απασχολήσει δημιουργικά το νέο μέλος της οικογένειας και πως μπορούν αν παίξουν με ένα τόσο μικρό μωρό. Δυστυχώς από την εκπαίδευσή  μου ( είμαι νηπιαγωγός δηλαδή εκπαιδευτικά στο πανεπιστήμιο για τις ηλικίες 3-6 ετών) δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για τα μωράκια μιας και δεν έχω δουλέψει ατομικά με τόσο μικρά παιδιά. Μετά την δημιουργία του βρεφονηπιακού μας σταθμού "Πρωτοβαδίσματα" ο οποίος δέχεται βρέφη από 4 μηνών , έμαθα πόσο σημαντικό είναι το δημιουργικό παιχνίδι στα βρέφη για την ανάπτυξή τους. Όταν απέκτησα και την κόρη μου το δημιουργικό παιχνίδι έγινε και μέρος της καθημερινότητας στο σπίτι. Έψαξα, διάβασα, έμαθα, πειραματίστικα, πήρα μέρος σε μαθήματα PEKiP και baby yoga και μέσα από τις επόμενες αναρτήσεις θα ήθελα απλώς να σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου , που ίσως σας φανούν κι εσάς τόσο χρήσιμες όσο σ'εμένα σαν μητέρα και παιδαγωγό.

Η σειρά αναρτήσεων που θα ακολουθήσουν θα είναι αφιερωμένη στο δημιουργικό παιχνίδι των βρεφών. Είναι  παιδαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια με τα οποία απασχολούσα την κόρη μου , άλλα και τον μικρό μου ανιψιό στο σπίτι . Μαζί με τις καλύτερες φίλες μου ελπίζω να βοηθήσει κάθε νέα μητέρα που ενδιαφέρεται να περάσει ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο με το μωράκι της.

Όσοι με γνωρίζεται καλά, ξέρετε την αγάπη μου για τις μεθόδους Montessori  και Reggio Emilia . Οι δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν είναι βασισμένες πάνω στις μεθόδους αυτές που αγαπώ κι έχω ξεχωρίσει άλλα και που ταιριάζουν στην φιλοσοφία μου σαν εκπαιδευτικού και σαν γονέα αντίστοιχα. Εν συντομία πρόκειται για παιδοκεντρικές μεθόδους βασισμένες στο παιχνίδι και στην ενεργή δράση του παιδιού.


Μια από τις πρώτες δραστηριότητες που έκανα με το μωρό μου ήταν το "Ασπρόμαυρο Μόμπιλο"
Πάνω απο το ξαπλωμένο βρέφος τοποθετήστε ένα ασπρόμαυρο μόμπιλο, οι έντονες αντιθέσεις είναι αυτές που μπορούν να διακρίνουν τα πολύ μικρά μωρά και έτσι  ενεργοποιούν και διεγείρουν τον εγκέφαλο. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών τα βρέφη ανταποκρίνονται καλύτερα στις έντονες αντιθέσεις. Παρατηρήστε πως όταν τοποθετήσετε ένα μόμπιλο με έντονες αντιθέσεις το μωρό  κρατάει το βλέμμα του και την προσοχή του για περισσότερο χρόνο συγκεντρωμένα σε αυτό το αντικείμενο. Έτσι ενθαρρύνεται η οπτική του ανάπτυξή άλλα και η κίνησή του γιατί μεγαλώνοντας τεντώνει τα χεράκια να το πιάσει, ακολουθεί με την κίνηση του ματιού του το μόμπιλο καθώς κουνιέται ελαφρά, κλωτσάει με τα πόδια, γυρίζει και περιστρέφει το βλέμμα και το κεφάλι του.



Παραθέτω εικόνες από χειροποίητα ασπρόμαυρα μόμπιλο . Εγώ είχα φτιάξει ένα από μια φελιζολένια μπάλα λευκή στην οποία έβαψα μαύρες ρίγες και με μια βίδα στερέωσα το σπαγκάκι που κρεμόταν πάνω από το μωρό. Μέτα τύπωσα στον υπολογιστή μαυρόασπρα γεωμετρικά σχήματα και έφτιαξα ένα 3πλό μόμπιλο σαν αυτό της φωτογραφίας... Ιδέες πολλές, όρεξη να έχετε για παιχνίδι.


 Εικόνες για να τυπώσετε και να φτιάξετε το δικό σας "ασπρόμαυρο μόμπιλο" μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ:





Κι άλλες όμορφες ιδέες για ασπρόμαυρα μόμπιλο για βρέφη. Όμως, να θυμάστε ότι σημασία δεν έχει να φτιάξετε κάτι όμορφο, άλλα ή αντίθεση μαύρο με άσπρο είναι αυτή που  έχει σημασία για το παιδί και την οπτική του διέγερση...αν όμως έχετε κέφι κι όρεξη μπορεί να αποτελέσει κι ένα όμορφο διακοσμητικό στο δωμάτιο του μωρού.



Καλή διασκέδαση τόσο στα μωράκια και στις μαμάδες!





Σχόλια

  1. Αφιερώνω αυτήν την πρώτη μου ανάρτηση για τις βρεφικές δραστηριότητες, σε ένα γλυκύτατο, όμορφο και πανέξυπνο μπεμπάκο...που μοιάζει στον μπαμπά του!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας, η αποψή σας , νεες ιδέες ή προτασεις για την δουλειά μας με τα παιδιά ειναι πολύ σημαντικά για εμάς, μην διστάσετε να αφήσετε ενα σύντομο μήνυμα

Σας ευχαριστώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

βιβλιοπροτάσεις σχετικες με την διατροφή

Προτάσεις για βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε  σχετικά με τη διατροφή. Ο Μάκης Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι. Άννα Ράσελμαν Εκδόσεις: Άμμος Μετά το Σοκολάκη και τη Ζαχαρούλα Τρυποδόντη που μας έμαθαν να πλένουμε τα δόντια μας, ο Μάκης Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι, μας μαθαίνουν να τρώμε αργά και να μασάμε καλά το φαγητό μας. Και τώρα ξέρουμε τι συμβαίνει μετά από κάθε γεύμα στο Σταθμό του Στομαχιού! Η οδοντογλυφίδα που έγινε οδοντογλυφίδα. ΣοφίαΜαντούβαλου Εκδόσεις Πατάκη Η λαίμαργη Οδοντογλυφίδα έφαγε ογδόντα κεφτεδάκια, ογδόντα τρουφάκια και ογδόντα μεζεδάκια και έγινε Ογδοντογλυφίδα. Ποιος θα τη βοηθήσει να απαλλαγεί από το γ και να ξαναγίνει Οδοντογλυφίδα; Το λυκάκι θα δεχτεί να γίνει γλυκάκι; Η αλατιέρα θα γίνει γαλατιέρα; Η κουρούνα θα γίνει γουρούνα; Τα αυγά θα κάνουνε καβγά; Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο. Βερούλη Άννα – Μιχαλόπουλος Νίκος Εκδόσεις Άγκυρα   Είναι ποτέ δυνατόν να χωρέσουν πέντε σωματοφύλακες σ’ ένα ψυγ

Μοντεσσοριανό βρεφικό δωμάτιο

Μοντεσσοριανή φιλοσοφία : Το βρεφικό δωμάτιο Μπορεί η διακόσμηση ενός παιδικού δωματίου να έχει και παιδαγωγική χροιά και να βοηθάει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του παιδιού;  ΝΑΙ, φυσικά και μπορεί!  Είναι η πρόταση της Μοντεσοριανής φιλοσοφίας , μια παιδαγωγική που βοηθάει τα παιδιά να μεγαλώσουν   και να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους προσφέροντας τους ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της παιδικής τους ηλικίας.  Η σωστή οργάνωση  όχι μονό του   παιδικού δωματίου άλλα και όλου του σπιτιού μέσα στην μοντεσοριανή φιλοσοφία,   είναι καθοριστικός παράγοντας που βοηθάει την αυτονομία, διεγείρει την συγκέντρωση και επιτρέπει στο παιδί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Ενα μοντεσσοριανό βρεφικο δωματιο συνήθως περιέχει: ·          Ένα κρεβάτι χαμηλό , ένα στρώμα στο πάτωμα ίσως χωρις περιοριστικά κάγκελα .όπου το παιδί θα μπορεί να πηγαίνει μόνο του όταν αισθάνεται κουρασμένο και να σηκώνεται με ασφάλεια όταν ξυπνά