Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μοντεσσοριανό βρεφικό δωμάτιοΜοντεσσοριανή φιλοσοφία : Το βρεφικό δωμάτιο


Μπορεί η διακόσμηση ενός παιδικού δωματίου να έχει και παιδαγωγική χροιά και να βοηθάει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του παιδιού; 
ΝΑΙ, φυσικά και μπορεί! 
Είναι η πρόταση της Μοντεσοριανής φιλοσοφίας , μια παιδαγωγική που βοηθάει τα παιδιά να μεγαλώσουν  και να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους προσφέροντας τους ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της παιδικής τους ηλικίας. 


Η σωστή οργάνωση  όχι μονό του  παιδικού δωματίου άλλα και όλου του σπιτιού μέσα στην μοντεσοριανή φιλοσοφία,  είναι καθοριστικός παράγοντας που βοηθάει την αυτονομία, διεγείρει την συγκέντρωση και επιτρέπει στο παιδί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.

Ενα μοντεσσοριανό βρεφικο δωματιο συνήθως περιέχει:
·         Ένα κρεβάτι χαμηλό, ένα στρώμα στο πάτωμα ίσως χωρις περιοριστικά κάγκελα .όπου το παιδί θα μπορεί να πηγαίνει μόνο του όταν αισθάνεται κουρασμένο και να σηκώνεται με ασφάλεια όταν ξυπνά, με σκεπάσματα απλά που να μπορεί εύκολα να στρώσει μόνο του, είναι ότι ακριβώς χρειάζεται ένα μικρό παιδί στο δωμάτιό του. Η μοντεσοριανή Φιλοσοφία στηρίζεται στην αρχή « βοήθησε με να το κάνω μόνος μου). Το παραδοσιακό κρεβατάκι με τα κάγκελα δεν  υιοθετείται από την μοντεσοριανή φιλοσοφία για τον λόγο ότι στερεί από τα παιδιά την αυτονομία και αυτενέργεια ενώ τα κάγκελα περιορίζουν το οπτικό πεδίο του παιδιού

·         Τα έπιπλα και τα υλικά ιδανικά θα πρέπει να είναι φυσικά, ιδανικά βιολογικά χωρίς χημικές και τοξικές ουσίες. Τα ραφια και τα επιπλα θα πρεπει να είναι χαμηλά στο ύψος του παιδιού ·         Η περιοχή γύρω από το κρεβάτι θα πρεπει να είναι ασφαλής για να αποφευχθούν μικροατυχήματα εάν το παιδί πέσει από το στρώμα . Το στρώμα αν και χαμηλό δεν θα χτυπήσει σοβαρά όμως σίγουρα ένα χαλί, (για την κόρη μου χρησιμοποιούσα μια προβιά,) και το κρεβάτι τοποθετημένο σε μια γωνιά του τοίχου βοηθάνε στην αυτονομία του  και ταυτόχρονα τα παιδιά δεν κινδυνεύουν καθόλου.

·         Ένας καθρέπτης οριζόντιος συνήθως τοποθετείται στον τοίχο δίπλα στο κρεβάτι έτσι ώστε το μωρό να καθρεπτίζεται καθώς κινείται. Το καθρέφτισμα βοηθάει στον συντονισμό των κινήσεων, στην μάθηση και την γνωριμία με τον εαυτό και στην παρατήρηση.


·         Καδρακια με φωτογραφίες διακοσμούν τους τοίχους πάντα στο ύψος του μωρού, γι αν μπορεί να τα βλέπει


·         Ένα μόμπιλο- μοντεσσόρι συνήθως κρέμεται πάνω από το κρεβατάκια ( συμβουλευτείτε το άρθρο μου εδώ)


·         Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι ασφαλές στο να κινηθεί το παιδί σε όλον τον χώρο ελευθέρα, χωρίς περιορισμούς. Στερεώστε σωστά την πόρτα του δωματίου έτσι ώστε να μένει πάντα ανοιχτή, ετσι το  μωρό κινέιται ελεύθερα σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

·         Τέλος το δωμάτιο θα πρέπει να είναι πολύ καλά τακτοποιημένο,  κάθε πράγμα να έχει την θέση του. Τα παιδιά για να αναπτυχθούν σωστά  συμφώνα με την μοντεσοριανη φιλοσοφία έχουν ανάγκη από τάξη και σταθερότητα.

Διαβαστε  και αρθρο για το παιδικό δωματιο συμφωνα με την Μοντεσσοριανή  φιλοσοφία εδω.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δραστηριότητες για βρέφη (μέρος πρώτο )

Τους τελευταίους 2 μήνες 3 από τις καλύτερες φίλες μου έγιναν για πρώτη φορά μητέρες. Μέσα στις αγωνίες μιας νέας μητέρας είναι και πως θα απασχολήσει δημιουργικά το νέο μέλος της οικογένειας και πως μπορούν αν παίξουν με ένα τόσο μικρό μωρό. Δυστυχώς από την εκπαίδευσή  μου ( είμαι νηπιαγωγός δηλαδή εκπαιδευτικά στο πανεπιστήμιο για τις ηλικίες 3-6 ετών) δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για τα μωράκια μιας και δεν έχω δουλέψει ατομικά με τόσο μικρά παιδιά. Μετά την δημιουργία του βρεφονηπιακού μας σταθμού "Πρωτοβαδίσματα" ο οποίος δέχεται βρέφη από 4 μηνών , έμαθα πόσο σημαντικό είναι το δημιουργικό παιχνίδι στα βρέφη για την ανάπτυξή τους. Όταν απέκτησα και την κόρη μου το δημιουργικό παιχνίδι έγινε και μέρος της καθημερινότητας στο σπίτι. Έψαξα, διάβασα, έμαθα, πειραματίστικα, πήρα μέρος σε μαθήματα PEKiP και baby yoga και μέσα από τις επόμενες αναρτήσεις θα ήθελα απλώς να σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου , που ίσως σας φανούν κι εσάς τόσο χρήσιμες όσο σ'εμένα σαν μητέρα και…

Το παιδικό δωμάτιο

Μοντεσσοριανή φιλοσοφία : Το παιδικό  δωμάτιο
Μπορεί η διακόσμηση ενός παιδικού δωματίου να έχει και παιδαγωγική χροιά και να βοηθάει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του παιδιού; ΝΑΙ, φυσικά και μπορεί! Είναι η πρόταση της Μοντεσοριανής φιλοσοφίας , μια παιδαγωγική που βοηθάει τα παιδιά να μεγαλώσουνκαι να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους προσφέροντας τους ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της παιδικής τους ηλικίας. 

Η σωστή οργάνωση  όχι μονό τουπαιδικού δωματίου άλλα και όλου του σπιτιού μέσα στην μοντεσοριανή φιλοσοφία, είναι καθοριστικός παράγοντας που βοηθάει την αυτονομία, διεγείρει την συγκέντρωση και επιτρέπει στο παιδί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.
Ενα μοντεσσοριανό παιδικό δωματιο συνήθως περιέχει:Ένα κρεβάτι χαμηλό, ένα στρώμα στο πάτωμα ίσως, όπου το παιδί θα μπορεί να πηγαίνει μόνο του όταν αισθάνεται κουρασμένο και να σηκώνεται με ασφάλεια όταν ξυπνά, με σκεπάσματα απλά που να μπορεί εύκολα να στρώσει μόνο του, είναι ότι ακριβώς χρειάζεται …